31.12.10

tutorial simple doodle

salam..
sempena tahun baru mahu buat ini tutorial..
atas permintaan ramai adek ainaa juga ^__^
sebenarnya xreti sangat pon..
comot2 je..hee

1. buka photoshop (saya pakai photoshop cs3 je)
2. pilih new then set width (400) + height (400) + resolution (72) utk canvasnye..terpulang laa masing2 nak macam mana..boleh tukar =)



3. create new layer dekat layers dialogue box..contoh camnie
layer 1 nie untuk kita lukis outline


4.set brush size and colour..selalu saya guna 3px brush and black colour..contoh camnie


5. lukis laa dalam canvas tue tadi..contoh saya lukis momo nie *sesuka hati bagi nama
kalau nak senang zoom laa sikit..biar nmpak besar2..


6.seterusnya kita nak colour pulak momo nie..
ok tukar saiz brush (9px)+ opacity(50%) + flows(50%)
supaya nnty kaler dye cantek je..


7.dekat layers dialogue box tadi pilih background pula..
kita kene colour dekat background not layer 1 tadi


8.colour kan si momo ^__^
boleh tambah background kt bawah..
9.ok last sekali tambah laa tulisan ke..
ok hasilnya camnie
then pegi kt file-save as pastu siap ^__^
kalau nak cantik patutnya guna tablet..baru smooth je
boleh paham x??xreti sgt nak buat tutorial nie..hee
selamat mencuba ^__^

mood: happy new year to all my follower =)



.



30.12.10

pose slumber laptop contest

salam
nak join contest lagi..=)
nak join tekan sini

ini gambarnye..^__^
masa nie tunggu kawan yg kt dalam tgh buat speaking test
*pia n lily igt x??hee
nie guna laptop oke..hehe

xtahu kenapa suka sgt time nie *candid*

ini hadiahnya..comel kan??
nak teddy nie sila join oke ^__^
tarikh tutup 31 Jan 2011

mau tag ini kawan




biskut taik itik

salam..
balik daripada merempit..
beli ini biskut..
namenya apa ye??
mak cakap tadi biskut taik itik..haha
sebabnya itik jalan2 tertinggal taik kaler oren,putih,pink,hijau n kuning..
haha betol ke??
igt lagi masa dulu time comot2,kecik2 mak balik mesti beli biskut nie lepas tue berebut sume..
owh terasa diri dulu comel..eh2..

agaknya beli sebab kaler dye cantek kan..

sekarang da besar da berlagak xnak makan..hee

lagi 2 hari mahu balik s.alam..
amat tidak sabar mahu bertemu kawan2..
barang masih berselerak..malas

masih memikirkan azam tahun baru..
mungkin xnak ada langsung azam sebab akan lupa jugak..hee

mungkin akan kurang hapdate ini belog kerana masalah internet yg sungguh menyedihkan di kolej melati itu..=_="

mood: tidak boleh nampak langsung bende kuning itu..akan sedeh tetibe..=(

29.12.10

jatuh cinta

salam..
hari ini gembira..
ekceli hari nie amek test jpj utk kali ke 2..
nasib baik lulus da..alhamdulilah jimat duit
amat down last week..
banyak masalah yg buat sakit kepala je..
haha hari tue fail kt jalan raya..
mmg nervous sgt kot..
xpon sbb jpj tue muda n encem..haha
hari nie pon dye lagi yg dok sebelah..
xdelaa nervous sgt da..
time kaseh abg jpj ^__^

sekarang sedang jatuh cinta 
dengan
kamu yg comel nie =)

dong woon nama bf baru saya..haha
beast ^__^
selama nie xpernah perasan dye..
mintak maap ye awk..
muka dye cam owg thailand je kan??hehe
ok enough

jadual utk sem depan da buat..
amat tidak semangat bila tgk setiap hari kelas start pagi..=_="
azam tahun baru xnak ponteng kelas..hehe

rasa pack sgt je
ni satu subject xtambah ag..err 
programming da lama xsentuh..sudah lupa coding2 nie..

mood:tahniah kepada harimau malaya =)




28.12.10

mania taggie

salam..
internet baru sahaja pulih..(skema sebentar)
jadi saya mahu jawab tag..
kali ini saya ditag oleh adek ainaa
amat comel ini gambar..=)



Photobucket

1. Sila berikan  nama awak yang Cute tuh :)
nurul amira binti gani 

2. Sila tulis URL Blog awak !
nurulamiragani.blogspot.com

3. Ceritakan Sejarah anda buat Blog ! ( Perenggan pun boleh )
buat blog ni sebab saje2 je..bila cuti sem je mesti bosan duduk kt umah..hehe
pastue tgk macam besh je..=p

4. Kritik sikit pasal pemberi Award ni !
belog dye comel je =)

5. Apabila Birthday awak, awak nak saya ( pemberi taggie ) bagi apa ?
nak cokelat byk2..bleh?? =p

6. Mana satu awak paling suka ? Cookies ataupun Ais Cream ?
Ais Cream ^__^

7. Haiwan apa yang awak suka ?
err cam xde plak..suka tgk binatang tp xsuka pegang =p

8. Kata-kata untuk Followers awak ?
rajen2 laa singgah ke belog nie ye ^__^

9. Tag 3 Bloggers yang awak rasa Blog dia cun :)
sapa2 yg rasa belog dye cun amek laa..=)

mood: have to be confident for tomorrow..and tomorrow..and tomorrow

24.12.10

Korean-Lesson 4

salam..


annyeong ^_^


mintak maap lmbt sikit for this lesson..
kalau hari tue kat 3rd lesson saya ade tunjukkan huruf2 consonants kan??
lesson nie saya nak ajar macam mane nak baca simple word guna consonants and vowels..
senang je..asal korang igt huruf korea tue mewakili huruf yg mana satu..
xingat xpe..bleh tgk balik ye..hee



contoh 1: in korea, bapa kita sebut 아버지 (aabeji)
ada 3 suku kata kan??
tp kita kena tahulaa itu huruf yang mana ye

  1. 아 (aa)
  2. ㅂ(b) + ㅓ(e)
  3. ㅈ(j)  + ㅣ(i)
kalau gabungkan jadilaa 'aabeji' kan??
boleh pahamkan..^__^



contoh 2: oke untuk mak pula, in korea kita sebut 어머니 (aemeni)
3 suku kata jugak..

  1. 어 (ae)
  2. ㅁ (m) + ㅓ (e)
  3. ㄴ (n)  + ㅣ (i)

bila gabungkan jadi 'aemeni' kan??hee
sebenarnya kalau kita dgr kadang2 orang korea sebut cam laen kan??
tp apa yang saya tulis kt sinie ikot huruf2 tue satu2..hee




lepas ni korang bolehlaa try eja simple word korea yg lain..^__^



contoh 3: oke nie pula ada dialog yang guna simple vowels dan simple consonants..
yang kaler purple tue korang boleh laa tukar dengan perkataan lain..
kt sini saya ada listkan sedikit body part yang lain
yg korang boleh gantikan dengan tulisan kaler purple tue..





boleh paham kan semua??hee
xpaham silakan tanya ya..=)

practice makes perfect 
gamsahapnida ^___^

harga blog saya

salam..
tadi bw di blog cik nad..
jumpa benda nie..
haha macam besh plak..
nak try just click on the picture oke ^__^
harga blog nie RM35,350.64..
boleh laa nak beli cekelat banyak2..
cukuplaa utk semua follower blog nie..
banyak lagi lebih rasanya..haha

kan besh kalau betol2 ada duit banyak2..haha
ada kawan kata ptptn da msuk..
esok mau g check..=p
mau shopping ^__^
kan besh masuk awal tiap2 sem..
yuran kolej da laa kene bayar before masuk..

mood: duit tidak berapa penting berbanding orang yg tersayang..kan?

23.12.10

ezloveycraft 1st giveaway

salam..
diinvite oleh tuan punye blog sendiri ezlovey ^__^
jom join ramai2..
giveaway ini bermula dari 17-12-10 hingga 17-01-11

hadiah nye comel kan??

PMR result

salam..
hari nie adik saya dapat pmr result..
happy je walaupun xde a..
asal lulus kate dye..haha
before dapat tahu result adik saya da dapat offer sekolah teknik..
dpt elekrik n elektronik..ok laa kan??
awal btol kan..maybe tgk percubaan kot..


teringat dulu masa ambil pmr result..
saya ni duduk hostel kt yayasan selangor in KL..
kiranya jaoh laa dari rumah..
nak kena naik bas dekat 3 jam baru smpai..
da sampai pagi nak ambil result tue sempat lagi g jalan2 kt pasar seni..
kwn2 suma da tahu..sampai2 da ramai yang balik..haha
suka2 je kan..alhamdulillah dapat 8a..
xsia2 g jln before datang td..haha


xtahu bila nak post entry pasal korean lesson..
ada masalah sedikit 2 3 hari nie..
mintak maap..


sekadar gambar hiasan

21.12.10

gugup

salam
gugup itu nervous..ye
amat tidak suka sama itu gugup


source:deviantart.com
cara untuk hilangkan gugup sehari before..
1) doa paling penting
2) makan banyak2
3) tengok pakwe handsome (movie ye)
4) buat2 lupa 
5) minum air masak banyak2

ade banyak lagi kan??kalau korang macam mana??

esok driving test
da nervous 
belum tengok muka jpj tu lagi..errr
doakan saya ^__^

amat pening pasal subject ape yang harus diambil sem depan =_="
sampai 8 subject haa..mati2
mengalami masalah emosi yang amat serius sekarang =(

mood: nak sambung tengok movie laa camnie






20.12.10

couple or trouble


salam..
sekarang tengah layan drama nie..
drama nie macam da lama tp baru nak tengok sekarang..hehe
biasalaa dulu2 kt rumah xda streamyx..
tgk online je sekarang nie =)

drama ni pasal pompuan ni yang kejam kemudian lupa ingatan
tp still kejam gak laa..haha
hero badan tough woo..haha suka orang yg kurus tinggi drpd orang badan berketul2..kenapa ea??
senang citer tengok sendiri jelaa ea..hehe 
besh3 =)

makin lama belajar driving makin xreti plak jadinya..haha
takot nak test rabu nie..=_="
doakan saya..
next korean lesson maybe lambat sikit..hehe
mana taknya sempat tengok drama lagi kan..

mood: penat dan buat sesuatu yang amat sedeh hari nie =(



19.12.10

Korean-Lesson 3

salam..


annyeong ^_^

lesson 2 saya ada ajar pasal perkataan2 yang boleh dibuat hanya dari guna basic vowels kan??
kalau tak tengok lagi boleh refer kat sini Korean-Lesson 2

for third lesson saya nak ajar pasal basic consonants pula..
basic consonants ni mewakili huruf2 tertentu..

contoh: ㅁ ni mewakili huruf M (m for mira)

so nanti korang boleh laa buat simple word guna consonants n vowels..
next lesson insyaAllah saya tunjukkan cara nak buat simple word nie..
ekceli lesson saya ni lebih kepada bagaimana nak baca word2 korea nie..
tp saya still akan bagitau meaning2 word tue..
kalau kita dpt phm tulisan yg comel2 ni kan besh..hee ^__^

ok sekarang cuba korang tgk huruf2 nye dan kenal pasti mereka2 nie mewakili huruf ape ye..=)




comel je kan??
ade lagi huruf yang saya xlist kan kt cnie..
contoh huruf w xde kan??
sebabnya w bukan basic consonants..
nnty saya in bagitau detail in next lesson oke =)

mula2 dulu saya susah sangat nak ingat huruf ni ape ntah..
tp saya bykkan tulis kt buku latihan da ok sikit da..
tue pon tak berapa nak ingat..ngaku jela ko da tua mira..hee
kalau tak memang xboleh nak baca langsung laa kalau tak tahu..

kalau ade yang tak paham boleh tanya =)

summary:
ㄱ : g
ㄴ : n
ㄷ : d
ㄹ : r
ㅁ : m 
ㅂ : b
ㅅ : s
ㅇ : y
ㅈ : j
ㅊ : c
ㅋ : k
ㅌ : t
ㅍ : p
ㅎ : h
gamsahapnida ^___^

mood: terlihat bende putih melintas di tepi tingkap 2 kali..err

18.12.10

award =)

salam..
gembira dlm duka..
dpt award ^__^
makacih kpd cik momo



siapa yang bagi award ni ?

apa komen anda terhadap blog yang memberi award ini ?
dye amat sayang kawan2 dye ^__^
byk pic kwn2..

blog yang selalu anda singgah ?
banyak2 

ayat yang anda selalu tinggalkan di shoutmix orang?
byk kot..ikot keadaan laa..=p

tag kepada 5 orang blogger


yang lain pon kalo nak award nie ameklaa =)

mood: kosong2..

17.12.10

Korean-Lesson 2

salam..

annyeonghaseyo ^__^

for lesson 2 saya nak ajar pasal perkataan2 yang boleh dibuat dr basic vowels yg saya da ajar kt Korean-Lesson 1..
kalo xtahu boleh refer balik ye..hee

dari basic vowels je kite da bleh wat byk perkataan sebenarnya..
tp saya hanya listkan cket laa ye..
kalo nak taw byk2 bleh tanye google ke..hee

mula2 igt nak buat pasal consonants plak..tp cm bosan plak..huruf ag kan..haha
maybe next lesson ok..=)






clear tak??
kalo ada yang xpaham boleh tanya ^__^

hint: cara nak sebut macam baca biasa je..
contoh mcm kita sebut apple..kita xeja satu2 kan..
haha bleh paham x??

hari nie amat penat..
kls driving straight smpai hari rabu..=_="
lps blk je kene tolong mak ag,tido,makan..

summary:

1) 아이(aaie)  = child
2) 오이(ooie)  = cucumber
3) 아우(aauu) = younger brother
4) 여우(yeuu) = fox
5) 우유(uuyu) = milk

gamsahapnida ^___^

mood: sedang menerima hakikat..


16.12.10

Korean-Lesson 1

salam..


annyeonghaseyo..
this is my first lesson for korean language ^__^


for first lesson nie nak ajar pasal basic vowels..
kalau bahasa melayu "aeiou" laa..hehe
tp kalau hangeul (korealaa 2) sume ade 10..


korang bleh laa try tulis kt buku 555 ke..
tulis byk2..
practice makes perfect kan??hehe






















cmne??senang je kan..awal2
first time wat tutorial mmg xreti..hee
kalo ade yg xphm bleh tanye =)

summary:

BASIC VOWELS: 아, 야, 어, 여, 오, 요, 우, 유, 으, 이

gamsahapnida ^___^

Kontest Blog Terkemas


salam..
saya join contest Hana n Fyza plak ^__^
senang je pon contest nie..hee

tp blog nie kemas ke??haha
jom join ramai2 =)
nak taw juz click kt gamba cute atas nie ea..

saya mau tag ini org..hee
1) weda

dan sume yg nak masuk =)

tarikh tamat contest nie 01 Feb 2011