Korean-Lesson 4

5:51 PM

salam..


annyeong ^_^


mintak maap lmbt sikit for this lesson..
kalau hari tue kat 3rd lesson saya ade tunjukkan huruf2 consonants kan??
lesson nie saya nak ajar macam mane nak baca simple word guna consonants and vowels..
senang je..asal korang igt huruf korea tue mewakili huruf yg mana satu..
xingat xpe..bleh tgk balik ye..hee



contoh 1: in korea, bapa kita sebut 아버지 (aabeji)
ada 3 suku kata kan??
tp kita kena tahulaa itu huruf yang mana ye

  1. 아 (aa)
  2. ㅂ(b) + ㅓ(e)
  3. ㅈ(j)  + ㅣ(i)
kalau gabungkan jadilaa 'aabeji' kan??
boleh pahamkan..^__^



contoh 2: oke untuk mak pula, in korea kita sebut 어머니 (aemeni)
3 suku kata jugak..

  1. 어 (ae)
  2. ㅁ (m) + ㅓ (e)
  3. ㄴ (n)  + ㅣ (i)

bila gabungkan jadi 'aemeni' kan??hee
sebenarnya kalau kita dgr kadang2 orang korea sebut cam laen kan??
tp apa yang saya tulis kt sinie ikot huruf2 tue satu2..hee




lepas ni korang bolehlaa try eja simple word korea yg lain..^__^



contoh 3: oke nie pula ada dialog yang guna simple vowels dan simple consonants..
yang kaler purple tue korang boleh laa tukar dengan perkataan lain..
kt sini saya ada listkan sedikit body part yang lain
yg korang boleh gantikan dengan tulisan kaler purple tue..





boleh paham kan semua??hee
xpaham silakan tanya ya..=)

practice makes perfect 
gamsahapnida ^___^

You Might Also Like

18 comments

  1. halmonie tu bukan nenek ke?
    agi satu, yang 어 tu bunyi die ae ke? aku slalu dgr bunyinye macam oe je. hmm

    ReplyDelete
  2. fahammm cekgu!!!awak fasih bahasa korea ye?

    ReplyDelete
  3. wah!! suke2. tapi nak kate.. eomeoni.. bukan aemeni.. abeoji.. bkan aabeji.. halmeoni tu.. bkan mak.. tap.. nenek. harabeoji datukk.. =) juz nak share inf0rmation =)

    ReplyDelete
  4. @Lylee
    oo a'ah laa salah..akn ditukar ^__^
    tq2..

    yg 어 tue..bunyik cam kita sebut enak..tp amek yg e tue je..paham x??haha ak xreti wei..

    ReplyDelete
  5. oh, aku paham. tapi aku rse mcm xtau nak apply cmne. haha.

    ReplyDelete
  6. haha mmg susah pon..
    nnty ajar ak jepun plak..haha

    ReplyDelete
  7. Hai ! Boleh tau apa nama font yg awak gunakan ? pls reply ASAP. Thank you :)

    ReplyDelete
  8. @Cik Ainaa Mania
    nah link ^_^

    http://www.mediafire.com/?z32ftttnimt

    ReplyDelete
  9. tp, slalu tgk kt tv , mama pggil omma .

    ReplyDelete