19.12.10

Korean-Lesson 3

salam..


annyeong ^_^

lesson 2 saya ada ajar pasal perkataan2 yang boleh dibuat hanya dari guna basic vowels kan??
kalau tak tengok lagi boleh refer kat sini Korean-Lesson 2

for third lesson saya nak ajar pasal basic consonants pula..
basic consonants ni mewakili huruf2 tertentu..

contoh: ㅁ ni mewakili huruf M (m for mira)

so nanti korang boleh laa buat simple word guna consonants n vowels..
next lesson insyaAllah saya tunjukkan cara nak buat simple word nie..
ekceli lesson saya ni lebih kepada bagaimana nak baca word2 korea nie..
tp saya still akan bagitau meaning2 word tue..
kalau kita dpt phm tulisan yg comel2 ni kan besh..hee ^__^

ok sekarang cuba korang tgk huruf2 nye dan kenal pasti mereka2 nie mewakili huruf ape ye..=)




comel je kan??
ade lagi huruf yang saya xlist kan kt cnie..
contoh huruf w xde kan??
sebabnya w bukan basic consonants..
nnty saya in bagitau detail in next lesson oke =)

mula2 dulu saya susah sangat nak ingat huruf ni ape ntah..
tp saya bykkan tulis kt buku latihan da ok sikit da..
tue pon tak berapa nak ingat..ngaku jela ko da tua mira..hee
kalau tak memang xboleh nak baca langsung laa kalau tak tahu..

kalau ade yang tak paham boleh tanya =)

summary:
ㄱ : g
ㄴ : n
ㄷ : d
ㄹ : r
ㅁ : m 
ㅂ : b
ㅅ : s
ㅇ : y
ㅈ : j
ㅊ : c
ㅋ : k
ㅌ : t
ㅍ : p
ㅎ : h
gamsahapnida ^___^

mood: terlihat bende putih melintas di tepi tingkap 2 kali..err

6 comments:

AnisSaSyaQira said...

thanks 4 the lesson.. :)
can't wait 4 the next lesson...
i hav some prob when it comes to W
4 me its kinda confusing...hahaXD

nurul amira said...

@AnisSaSyaQiranado2..haha

amat pening bilaa da msk complex consonants sume2 tue..haha

misz sheyla said...

cikgu ajar la ayat2 pulak...uhuuu

nurul amira said...

@misz sheyla
hoho kena laa ajar dari basic..kan2??
next lesson ade kot..hee

Afiefah Safieni said...

yeaa..boleh belajar bahasa korea..
erk.!!tapi masalah la nak hafal2 ni.hekhekehek

nurul amira said...

@Afiefah Safieni
memang satu masalah yang amat besar..haha saya pon xsuka